טיפול בחרדה פוסט טראומטית אצל כלבים

מאמר מאת: עומר פורת, פסיכולוג ומאלף כלבים טיפולי

מהי הפרעת חרדה פוסט טראומטית אצל כלבים?

הפרעת חרדה פוסט טראומטית טיפול בחרדה פוסט טראומטית אצל כלביםמתרחשת כאשר הכלב נחשף לארוע מסכן חיים, או ארוע שקיימת בו חוויה של סכנה לשלמות הגוף, שלו או של בעליו.

הכלב שלנו, אינו מודע למלוא המשמעות של הסכנה כפי שאנחנו מודעים לה. כאשר הוא שומע, רואה ומריח את בעליו במתח, כאשר הוא רואה את כולם נכנסים למקלטים ומנסה לרוץ איתם, כאשר הוא שומע את האזעקה, הוא רק מגיב למתח של אחרים. יתכן שבשלב זה הכלב אף יחוש התרגשות, שמחה ורצון למשחק, כי אינו מבין את ההתעוררות הפתאומית.

עם זאת, לאחר קולות הנפץ, העשן, הריח השרוף, הרסיסים, הכלב בבת אחת נחשף לארוע מסכן חיים חזק ביותר, כאשר כל חושיו החדים, חוש הריח, חוש השמיעה והראייה, כולם מוצפים בעוצמות רבות של גרויים ואין לו דרך להרגיע את עצמו. אנחנו בני האדם יודעים למה זה קרה, לאן אנחנו צריכים לרוץ והיכן אנחנו צריכים להיות, אך הכלב, נמצא בחרדה ואינו יודע כיצד לפעול. מבחינתו, קרה פתאום דבר שאינו מוסבר, הגורם לו תחושה, שהוא בסכנה מתמדת כי כל רגע יכול לקרות דבר כזה שוב, ואינו יכול למנוע זאת. כך נוצרת הפרעה פוסט טראומטית אצל כלבים. כלומר, החוסר אונים, החשיפה לאיום המוות או שלמות הגוף והתמשכות החוויה לאורך זמן, הם הגורמים להווצרות ההפרעה.

אבחון הפרעה פוסט טראומטית בכלבים

כלב לאחר ארוע טראומטי, עשוי לפתח רעידות שנמשכות מספר שעות ביום, לקפוץ בבהלה על כל סימן של רעש בסביבה, להטיל את מימיו באמצע הבית, להסתתר במקומות סגורים ומוגנים ולסרב לצאת למרחבים פתוחים. הכלב יראה כאילו הוא כל הזמן על המשמר וב"היכון", אך ללא סיבה ברורה. הוא עשוי לאבד את תיאבונו, הוא יראה פחות שמח לקראתנו ויותר אדיש, ועשויות להיות לו הפרעות בשינה וקשיים להרדם. בנוסף, לעיתים נראה קלקול קיבה (הנובע ממתח).

הטיפול בהפרעה פוסט טראומטית אצל כלבים

ראשית, הדבר הנכון ביותר הוא לקחת את הכלב לרופא וטרינר, שיוכל לאבחן אם הכלב שלנו רועד כי הוא מפחד, או שקיימת אצלו שפעת וירלית ולכן בעצם קר לו? האם הוא משלשל בשל מתח, או שקיימת אצלו אלרגיה לסוג מזון שהשתנה? תמיד טוב לבחון ראשית את הגורמים הגופניים לפני שבודקים את הגורמים הרגשיים.

לאחר שהרופא שלל את האפשרות לגורמים גופניים לשינוי בהתנהגות הכלב, ומופיעים הסימנים אשר פירטנו קודם לכן, בראש ובראשונה, החשיפה של הכלב לארוע טראומטי, יש יסוד סביר להניח שהכלב מבטא תגובה פוסט טראומטית ויש חשיבות לטפל בה נכון. אי טיפול בהפרעה עלול לגרום לכלב לפתח דיכאון, כיבים בקיבה ועוד סיבוכים נוספים כגון תוקפנות, מחלות עור ועוד.

בטיפול בהפרעה זו קיימים שני כיוונים, שמקובל לפעול בהם באופן משולב
הכיוון הראשון הוא תרופתי, כאשר הטיפול המקובל היום הוא מתן תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת הפרוזק, במינון יחסית גבוה כבר מהתחלה. הוטרינר שלכם יכול לרשום לכם תרופה זו עבור הכלב.

הטיפול בכיוון השני – הטיפול ההתנהגותי- הנו סוג של התערבות בה אנחנו – בני המשפחה יכולים לסייע יותר ולעשות יותר ואינו תלוי בתרופות.

העקרון בטיפול ההתנהגותי בכלב לאחר ארוע טראומטי, הוא חשיפה הדרגתית אל אותם הדברים מהם הוא חושש, על מנת לתת לו הרגשה שהוא כן מסוגל להתמודד עם מה שמפחיד אותו, לאט לאט אבל בטוח. עקרון נוסף, הוא הרגעה עידוד, ההרגעה של הכלב, הליטוף, השימוש בקול מרגיע וסמכותי, שהכל יהיה בסדר, אותו הכלב מבין כמסר של בטחון, מחזיר לכלב שלנו תחושה של נורמליזציה, שהחיים חוזרים אט אט למסלולם.

חשיפה הדרגתית

יום יום, ננסה בהדרגה לצאת יותר עם הכלב החוצה, אל אותם המקומות שמפחידים אותו, נשהה איתו יותר בסמוך למקום בו נפגע, בהתחלה מספר דקות, ולאחר שהוא נרגע, הוא מתנשם באופן רגיל, הוא לא דבוק אלינו אלא חוקר יותר את סביבתו, זנבו אינו מקופל בין רגליו אלא מונח בחופשיות, נוכל להניח שהכלב רגוע יותר. אז, נוכל לשחק איתו באותו המקום, לתת לו ממתק שהוא אוהב וליצור אצלו חוויה שהמקום בו הוא נפגע, הוא גם מקום בו אפשר לשחק, להנות ולהשתעשע, וכך הכלב לא ימנע להסתובב בו.

בהתחלה הכלב ירעד מאוד, יתנגד לצאת החוצה או להתקרב למקום בו נפגע כי הוא מקשר את החוויה שעבר למקום בו נפגע ולא לנסיבות הפגיעה.

כאן חשוב להיות רגישים אך סמכותיים, לא לוותר לכלב שלנו וכן לאפשר לו להתמודד עם מה שמפחיד אותו – אך מצד שני – לעשות זאת ברגישות, באחריות ולא להפחיד אותו חזק מדי ומוקדם מדי. חשוב לעשות זאת באופן הדרגתי ולא לחשוף אותו בכוח ובבת אחת אל המקום ממנו הוא מפחד.

לגבי הפחד מרעשים, קיימת אפשרות, לחשוף את הכלב שלנו לרעשים שאנחנו יוצרים בתוך בית (כיסאות זזים, דפיקה על קופסאות קרטון) כדי שבהדרגה יפסיק לחשוב שכל רעש מקורו בפיצוץ. חשוב לעשות את זה גם בהדרגה, ראשית מקולות פשוטים ורגילים (כמו דפיקה על הדלת או הזזת רהיטים) ובהדרגה לעבור לרעשים חזקים יותר.

מילה חשובה לסיום: למרות שסוג הטיפולים נשמע פשוט, הוא לעיתים מאוד מורכב, ועלול אף להזיק לכלב אם אינו מוכן עדין להתעמת עם פחדיו. במצב כזה, טיפול התנהגותי יכול לגרום לנסיגה משמעותית בתפקוד הכלב ולפגוע בו. לכן, מאוד חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בנוגע למצב הכלב והטיפול הנכון בו.

במידה וישנן שאלות נוספות, אתם מוזמנים לפנות לצוות הכלבייה ונשמח לתת לכם סיוע ועזרה נוספת.

שיהיו לנו זמנים טובים ורגועים,

עומר פורת
פסיכולוג (MA בפסיכולוגיה שיקומית קלינית, מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית)

*כל הנכתב כאן אינו מהווה אבחנה רפואית או פסיכולוגית והתווית טיפול, ואינו מחליף בדיקה אצל איש מקצוע מוסמך.