על כלבים וקשישים בגיל הזהב

מה הקשר בין קשישים לכלבים ולמה הקשר הזה כל כך חשוב למניעת תחושת הבדידות של בני הגיל השלישי והפגתה או שיפורה?

הבדידות הבלתי נמנעת של בני הגיל השלישי

כדי להבין את הקשר העמוק והחשוב שבין קשישים לכלבים – קודם כל נצטרך להבין את מאפייניה של תחושת הבדידות של בני הגיל השלישי
ראשית, ממחקרים בתחום הפסיכולוגיה של הזדקנות וזיקנה, עולה כי החוג החברתי של מבוגרים כולל פחות אנשים מהחוג החברתי של צעירים. כלומר, לקשישים פשוט יש פחות חברים, מכרים ובני משפחה שהם בקשר איתם ויכולים לחלוק איתם את חוויותיהם, מאשר לצעירים. תהליך הצטמצמות החוג החברתי למעשה מתחיל כבר בשנות ה- 30 וה- 40 לחיינו. כמו כן נמצא שבני הגיל השלישי לוקחים חלק פעיל בהקטנת המעגל החברתי שלהם ותורמים להיותו מצומצם ואינטימי יותר.
בנוסף, קשישים רבים אינם מרגישים חזקים כפי שהיו בצעירותם ולא כולם בריאים כמו שהיו בעבר. לכן חלק נכבד מהם יוצא פחות מהבית – בין אם לסידורים יום יומיים או לאטרקציות ופעילויות אחרות. כך יוצא מצב שלקשישים יש פחות הזדמנויות כדי לטפח קשרים עם חברים קיימים או כדי ליצור קשרים חדשים ולהכיר חברים נוספים.

כל אלו גורמים (ולא רק, ישנם עוד גורמים) לכך שאנשים בני הגיל השלישי חשים יותר בדידות מאשר צעירים.

השפעת הבדידות על בני הגיל השלישי

ראשית, ידוע כי הבדידות קשורה בקשר חזק וישיר לתחושת דיכאון.
בנוסף, ממחקרים על השפעת הבדידות על התפקוד הביולוגי בקרב צעירים ומבוגרים, עולה כי השפעה זו חזקה יותר בקרב המבוגרים. אין ספק שבדידות היא אחד הכאבים הגדולים ביותר שאדם יכול לחוות, ומסתבר שזה משפיע על התפקוד הביולוגי של מבוגרים אפילו עוד יותר. לכן עולה הצורך בפתרון יעיל ואיכותי לבדידותם של הקשישים.

.

כלבים וקשישים בגיל הזהב

כעת, אחרי שהבנו מדוע קשישים וקשישות מישראל מרגישים בודדים יותר מקשישים שגרים במדינות אחרות, למדנו כי קשרי המשפחה הקרובים אינם מספיקים כדי למלא את החלל שנפער בשל הבדידות, ודנו בהשפעותיה של תחושת הבדידות על בני הגיל השלישי – עולה השאלה: כיצד בכל זאת ניתן להפיג את בדידותם של הקשישים?
הפתרון הטוב ביותר לשיפור בדידותם של הקשישים הוא אימוץ או רכישה של חיית מחמד, שתגור יחד איתם בבית. העדיפות היא כמובן לכלב, שכן זוהי חיית המחמד האינטראקטיבית והמתאימה ביותר להפגת תחושת הבדידות. כך מערכת היחסים שנרקמת בין הכלב לקשיש\ה תורמת להעלמת תחושת הבדידות או לשיפורה, ומדובר בקשר רגשי נפרד מהקשרים עם בני המשפחה והחברים.

הכלב הוא חברו הטוב ביותר של הקשיש

מכירים את האימרה "הכלב הוא חברו הטוב של האדם"? אין ספק שיש אמת באימרה זו, וכעת נדון בשאלה מדוע אימרה זו נכונה אפילו יותר, כל עוד מדובר באנשים שהם בגיל הזהב.

ממאמר זה עולה ללא ספק שבני הגיל השלישי חשים בודדים יותר מצעירים. בנוסף, אם הם גרים בישראל אז הם גם מרגישים בודדים יותר מקשישים הגרים במדינות שאינן בים התיכון. הסברנו גם מדוע הקשרים המשפחתיים הקרובים והתכופים המאפיינים את המדינות הים תיכוניות כמו ישראל, פשוט לא מספיקים כדי למלא את החלל הזה.

אבל מה שכן יכול למלא את החלל הזה שנוצר בשל הבדידות הבלתי נמנעת שמגיעה עם הזקנה – הוא דווקא אימוץ או רכישה של כלב שיגור עם הקשיש בביתו. מדובר בדרך נהדרת כדי להתמודד עם הבדידות הזו בצורה בריאה ונכונה ואף כדי להפיגה לגמרי.

הפתרון לבדידות – כלבים וקשישים

אם גרתם בעבר עם כלב בבית, אולי אתם עוד זוכרים את ההרגשה הנעימה והמחממת הזו, כאשר הכלב שלכם מפגין כלפיכם אהבה או סתם כאשר שיחקתם יחד. זוכרים כמה מהנה זה היה כשהכלב שלכם קפץ עליכם בזמן שנכנסתם הביתה, כדי להראות לכם עד כמה הוא התגעגע אליכם, או כמה מרגיע ושליו זה היה כאשר התכרבלתם ונרדמתם יחד עם כלבכם על הספה? לאחר שנזכרתם בזה, אין ספק שגם אתם חושבים שמדובר בדרך הכי טובה כדי להפיג את בדידותם של קשישים שלרוב גרים לבדם או עם מטפל סיעודי. אם הם יאמצו כלב, יהיה להם עם מי לחלוק את חוויותיהם היום יומיות.

אין ספק שהקשר הרגשי הזה שנוצר בין בני הבית לכלב שגר איתם יכול לחולל פלאים. הקשר הזה הוא כה רב עוצמה, עד כדי כך שהוא אפילו מסוגל לטפל במגוון רחב של כאבים וחולשות – כאשר הבדידות היא ללא ספק אחת מהם. ישנו תחום שלם בפסיכולוגיה, אגב, שמוקדש כולו לתרפיה באמצעות בע"ח. למעשה, הקשר הרגשי שלנו עם כלבים יכול לאפשר לנו לא רק להתגבר על הבדידות אלא הוא גם מסייע בטיפול ובהתמודדות טובה יותר עם מגוון פוביות או הפרעות נפשיות.

לכן לבני הגיל השלישי מומלץ מאוד לאמץ כלב. בייחוד אם מדובר בקשישים או קשישות הגרים לבדם. הרווח כאן הוא כפול שכן הכלב עוזר לקשיש להפיג את בדידותו וכך גם הקשיש מוסיף עניין לחייו של הכלב שגר איתו. כאשר הם גרים ביחד וחווים את היום-יום במשותף – העולם שלהם כבר בטוח נהיה מלא וטוב יותר והכי חשוב בודד פחות.

השארת תגובה